RTBF – Article Planète Portrait

Domaine Saint Roch in Couvin, een eco-plek in voortdurende verandering

Met sociaal-ecologische betrokkenheid als ruggengraat zijn Alexis Nolet en vele burgers betrokken bij het eco-place-project op Domaine Saint Roch. Sinds 2020 bedenken en ontwikkelen bewoners en vrienden van het landgoed meerdere transitieprojecten. Tussen groepshuisvesting, tuinbouw, alternatief onderwijs of zelfs ecologische loges wil het Domaine Saint Roch een inspirerende plek zijn of worden, passend bij de huidige maatschappelijke uitdagingen.

Alexis Nolet komt uit Brussel. Hij studeerde economie en begon zijn professionele leven bij een NGO in India, voordat hij terugkeerde naar België om te werken als management controller bij de Opéra de La Monnaie. Het paste helemaal niet bij mij. Daarom ben ik weer psychologie gaan studeren. Parallel aan zijn studie lanceerde Alexis de vereniging Deltae, die jongeren van 18 tot 35 jaar een multidisciplinaire ruimte biedt om over verandering na te denken en deze te belichamen. Via Deltae hebben we onszelf veel vragen gesteld op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar ook op het gebied van burgerschap, ecologie, sociale rechtvaardigheid, etc. De vereniging nodigt Pablo Servigne of Gauthier Chapelle uit om jong en oud te begeleiden in hun reflecties. Via Deltae hebben we zelf veel vragen gesteld over het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar ook over het gebied van burgerschap, ecologie, sociale rechtvaardigheid, etc. De vereniging heeft Pablo Servigne van Gauthier Chapelle nodig om jong en oud te begeleiden in hun reflecties. Na deze uitwisselingen gaat Alexis dieper in op bepaalde burgeroplossingen die kunnen worden ingevoerd om het ergste scenario te voorkomen. « Het is met deze nogal dramatische visie op de toekomst dat ik geïnteresseerd raakte in schoolkinderen, omdat ze voor mij een veelheid aan oplossingen bieden » Een ecoplaats is daarom een ​​landelijke agglomeratie, met een doelstelling van zelfvoorziening op basis van drie hoofdassen: overheersende plaats gegeven aan de ecologie, een alternatief bedrijfsmodel en een actief gemeenschapsleven.

De wedergeboorte van een vergeten domein

Het eco-place-project op Domaine Saint Roch komt voort uit twee eenvoudige vragen: hoe kunnen we ons het beste voorbereiden op de wereld van morgen? En welke wereld willen we bouwen voor onszelf, onze kinderen en de gemeenschappen om ons heen? « Kortom, het is een reflectie die ik had met mijn broers. We gingen verlaten dorpen in de Pyreneeën bezoeken met het idee om daar een universiteit van vergeten kennis op te richten.. » Maar dit project kwam niet tot stand.

In 2017 hoort Alexis dat het Domaine Saint Roch, dat 45 hectare beslaat, te koop staat.« Mijn grootouders wonen op 10 minuten van Couvin. Ik passeerde dan ook regelmatig dit gebied. » Al vijftig jaar verlaten en ondanks enkele gebreken ziet hij er een enorm potentieel in. » Wij hebben onze kans gegrepen! « Sindsdien is de plek beetje bij beetje herboren dankzij een groot aantal duurzame projecten.

Het Domaine Saint Roch is vooral een menselijke ervaring, een laboratorium van samenleven, in harmonie met de natuur.

Domaine Saint Roch

Een veelheid aan projecten

De eco-plek Domaine Saint Roch wordt gesteund door veel mensen die de verandering die ze in de wereld willen zien zoveel mogelijk willen belichamen. Vier gezinnen hebben zich daar gevestigd in groepswoningen. Met een veelheid aan burgers die rond het landgoed trekken, laten zij het hart van deze plek in transitie kloppen.

Om te streven naar zelfvoorziening op voedselgebied verbouwt Jonathan Scohier ter plekke groenten en fruit dankzij de uitgestrekte boomgaard die wordt begraasd door schapen en tuinbouwt hij op levende grond, de meest milieuvriendelijke techniek. «De appels uit de boomgaard worden vervolgens op het landgoed geperst en gebotteld. De groenten worden verkocht aan de families van de eco-plaats en vervolgens aan de inwoners van de regio. »

Ter voorbereiding op de toekomst zijn er 300 fruitbomen geplant, waardoor er een tuinbos is ontstaan. Het is niet verwonderlijk dat de weelderige natuur die het landgoed biedt, het perfecte toevluchtsoord is voor vele planten- en diersoorten. « De ecoplaats biedt een grote biodiversiteit! Met behulp van Natagora zijn bijvoorbeeld ongeveer tien soorten vleermuizen geïdentificeerd. »

Dankzij Aurélie Manneback en Maud Romera, twee bewoners van de groepswoningen, ging in september 2021 ook een alternatief onderwijsproject van start. « De democratische school Les Herbes Hautes verwelkomt kinderen van 4 tot 12 jaar oud. Het is gelegen in het hart van de eco-plek, een rijk en levendig terrein, dat zelfstandig leren bevordert. »

Daarnaast organiseert Domaine Saint Roch vele activiteiten, trainingen en evenementen, zoals het Crescendo festival, een festival van transitie-initiatieven in Entre-Sambre-et-Meuse. « Nogmaals, het idee is om een ​​link te creëren zodat al diegenen die dezelfde kant op gaan, elkaar kunnen ontmoeten en hun werk kunnen bundelen om de crises op te lossen die op ons pad komen. » Tot ziens op 30/09, 1 en 2/10 voor een dosis collectieve vreugde en inspirerende lokale ontdekkingen.

Er worden ook veel andere projecten bestudeerd, zoals de herbestemming van een schuur om er een microbrouwerij, een bakkerij of zelfs een burgercafé in te huisvesten. « Maar, het project dat op het punt staat werkelijkheid te worden is de renovatie van een groot gebouw waar een appartement en meerdere gedeelde kamers worden gebouwd voor de huisvesting van woofers. » De infrastructuur wordt op een zo ecologisch mogelijke manier gerenoveerd, wat niet altijd gemakkelijk is aangezien het een monumentaal pand is. « Je moet een hele reeks regels volgen. Het doel is om het zo efficiënt mogelijk te maken. »

Projecten, de bewoners en vrienden van het landgoed hebben eindeloze projecten.« Het idee isRésultat de traduction om mensen naar een groter burgerschap te duwen. Dat ze beseffen dat ze ook betrokken kunnen raken bij de gemeenschap en zich bij de eco-plek kunnen aansluiten om hun project uit te voeren. »

En dat is niet alles…

Het Domaine Saint Roch heeft ook een meer commerciële kant met ecologische lodges en bijzondere accommodaties die plaats bieden aan maximaal 47 personen. Ter plaatse worden ook bruiloften en zakelijke seminars georganiseerd. « Het seminaraspect wordt steeds belangrijker. Het is best spannend om te zien hoe gevoelig bedrijven zijn voor onze ecologische aanpak. »

Als ze nog maar aan het begin van hun avontuur staan, is het langetermijndoel om een ​​plaats van reflectie en oplossingen te zijn voor een sociale en ecologische transitie. Op het landgoed ontmoeten we geweldige mensen, verbeteren we elke dag, dromen we en vinden we opnieuw uit. « Wij beweren niet dat we met ons project de wereld kunnen veranderen. Maar misschien om onze kleine gemeenschap en haar bezoekers te inspireren om een ​​betere wereld op te bouwen. »

Deel deze post: